• Polen gaat op 15 oktober naar de stembus en het ziet er voorlopig naar uit dat de regerende conservatieve PiS-partij aan de winnende hand is.
  • Daarbij lijkt de regering een steuntje in de rug te krijgen van de Poolse centrale bank.
  • Gevolg is wel dat dat Poolse zloty onder druk staat, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Afgelopen weekend ging Slowakije naar de stembus. Met circa 5,5 miljoen inwoners en een economie die met een omvang van ruim 100 miljard euro ongeveer een tiende is van die in Nederland, legt het land in economisch en politiek weinig gewicht in de schaal binnen Europa.

De links-populistische partij Smer werd met 23 procent van de stemmen de grootste partij, terwijl de liberaal-progressieve PS bleef steken op 18 procent. De strijd tussen populistische en pro-Europese partijen vormt hiermee een aardig voorproefje van wat het continent over een paar weken te wachten staat. Op 15 oktober zijn er namelijk parlementsverkiezingen in Polen.

De rechts-conservatieve regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) lijkt nog wel op weg om de grootste partij te worden door een gebrek aan samenwerking in de oppositie. De afzwakkende economische groei draagt niettemin bij aan een groeiende ontevredenheid onder de Poolse bevolking.

Het heeft er echter alle schijn van dat de centrale bank van Polen de PiS een duwtje in de rug wil geven in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Begin september voerde de Poolse centrale bank namelijk een verrassende verlaging van de beleidsrente door van 6,75 procent naar 6 procent.

Die renteverlaging kwam vrij onverwacht, aangezien de inflatie in Polen nog net boven de 8 procent uitkomt. Eerder dit jaar lag de inflatie echter nog op meer dan 18 procent, dus in dit opzicht gaat het in Polen hard de goede kant op.

Een dalende rente geeft de economie doorgaans iets meer lucht. Aan de andere kant wordt het hierdoor voor internationale beleggers minder aantrekkelijk om vermogen aan te houden in de betreffende valuta. De Poolse zloty is in september dan ook onder druk komen te staan.

Poolse zloty onder druk, biertje goedkoper

De verzwakking van de Poolse munt heeft onder meer tot gevolg dat een biertje van 12 zloty inmiddels weer wat goedkoper is voor vakantiegangers uit eurolanden dan begin augustus. Toen betaalde je 2,75 euro voor een halve liter, maar inmiddels ben je voor diezelfde 'piwo' (Pools voor biertje) nog maar 2,60 euro kwijt.

Overigens kost een halve liter bier in Slowakije momenteel minder dan 2 euro. Dat is een stuk minder dan in Duitsland, waar ik vorige week op bezoek was. Op het Oktoberfest van München werden literglazen verkocht voor bijna 15 euro.

In Slowakije kan je je biertje net als in Duitsland afrekenen in euro’s. Het Oost-Europese land heeft de munt in 2009 ingevoerd. Zover zijn ze in Polen nog lang niet. Het beleid van de Poolse centrale bank heeft dus directe consequenties voor de koers van de zloty.

Volgende week komt het bestuur van de centrale bank in Polen weer bijeen om een nieuwe rentebeslissing te nemen. De combinatie van rente- en politieke onzekerheid kan ertoe leiden dat de zloty onder druk blijft staan. En dat zou betekenen dat een biertje drinken in Polen voor bezoekers uit eurolanden de komende maanden nog wat voordeliger wordt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.